Μινωικοί και Αρχαιολογικοί Χώροι της Κρήτης γύρω από την Παλαιόχωρα
Μινωικοί και Αρχαιολογικοί Χώροι της Κρήτης γύρω από την Παλαιόχωρα
Υπάρχουν πολλοί Μινωικοί και αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης γύρω από την Παλαιόχωρα. Η Κρήτη είναι, εξάλλου, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων και η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού. Ακόμη και σήμερα, ο Μινωικός πολιτισμός, που άκμασε στο νησί από το 2600 μέχρι το 1000 π.Χ., είναι κλειδί για την έρευνα και την κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης της Ευρώπης και των γειτονικών της πολιτισμών που άκμασαν γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας, μπορείτε να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους που αποκαλύπτουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και τις ιστορικές ρίζες του τόπου αυτού μέσα στους αιώνες. Πολλοί από τους θησαυρούς των αρχαίων πόλεων της περιοχής, που χρονολογούνται κυρίως από την Ελληνιστική περίοδο (αρχίζοντας από το 400 π.Χ.), εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Χανίων.
Λισσός: Ανεξάρτητη αρχαία πόλη που άκμασε από τον 4ο αιώνα π.Χ., μέχρι τον 9ο αιώνα μ.Χ. Επίνειο της Υρτακίνας και της Ελύρου, και μεγάλο εμπορικό κέντρο, που εξέδωσε το δικό της χρυσό νόμισμα. Στην περιοχή της Λισσού, ψηφιδωτά από την αίθουσα υδροθεραπείας και τη νεκρόπολη της πόλης σώζονται σε άριστη κατάσταση, καθώς και ένα μικρό θέατρο, λουτρά κ.α.
Έλυρος: Η πιο σημαντική Δωρική πόλη της Δυτικής Κρήτης. Ένα ανεξάρτητο κέντρο θαλάσσιου εμπορίου και ναυτιλίας, που εξέδωσε το δικό της χρυσό νόμισμα και κατείχε πόλεις όπως η Ποικίλασσος, η Συία, και η Λισσός. Άκμασε από τον 5ο μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. Καταστράφηκε τελικά από τους Σαρακηνούς πειρατές το 823 μ.Χ.
Κάδρος – Καντανία: Μια άλλη περιοχή που άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους. Στο Κάδρος, τα ερείπια από το παρελθόν, όπως οι λαξευτοί στον βράχο τάφοι, μαρτυρούν την ύπαρξη μιας εκτεταμένης πόλης. Παρόμοιοι τάφοι, στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Καντανία. Τα παλιά ορυχεία διατηρούνται εκεί, και πολλά αρχαία αντικείμενα λατρείας έχουν βρεθεί. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης μερικά παλιά Χριστιανικά μνημεία με ψηφιδωτά.
Υρτακίνα: Αρχαία πόλη πάνω από το χωριό Πλατανές, όπου βρέθηκαν μαρτυρίες του Ύστερου Μινωικού πολιτισμού. Για το θαλάσσιο εμπόριό της, η Υρτακίνα χρησιμοποιούσε τα λιμάνια της Λισσού και της Συίας.
Συία: Επίνειο της Ελύρου και της Υρτακίνας. Άκμασε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Σήμερα μπορείτε να δείτε τείχη, δεξαμενές νερού, Ρωμαϊκά λουτρά, κλπ. στο χωριό της Σούγιας.
Ποικίλασσος: Επίνειο της Ελύρου κατά την Ελληνιστική περίοδο. Ένας ναός του Βαβυλώνιου θεού Σάραπις ήταν εδώ.
Τάρα: Ήταν χτισμένη στη θέση της σημερινής Αγίας Ρουμέλης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ η νύμφη Ακακαλίδα γέννησε τον Φυλακίδη και τον Φίλανδρο, απόγονους του θεού Απόλλωνα και ιδρυτές της Ελύρου.
Βιένα: Αρχαία πόλη στην περιοχή δυτικά της Κουντούρας. Οι αρχαίες μαρμάρινες κολώνες σώζονται στην ακτή και στο μικρό κόλπο. Αρχαιολογικοί θησαυροί και ιστορικοί τοποθετούν την αρχαία πόλη Καλαμύδη στην περιοχή της Παλαιόχωρας. Επίσης, η αρχαία πόλη Πέλκις χτίστηκε στη θέση του σημερινού Πελεκάνου, και η αρχαία Δουλόπολις στη θέση που σήμερα βρίσκεται το χωριό Σκλαβοπούλα.
Όταν επισκέπτεστε την Παλαιόχωρα, είναι πάντοτε καλή ιδέα να επισκεφτείτε τους Μινωικούς και τους αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, οι οποίοι θα σας δώσουν μια καλή ιδέα για την πλούσια ιστορία των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα.